В самолетите за София само допреди година-две публиката се поделяше

...
 В самолетите за София само допреди година-две публиката се поделяше
Коментари Харесай

Четири дни в България: какво щях да запомня, ако бях чужденец

 В самолетите за София единствено допреди година-две публиката се поделяше на няколко различими с просто око категории: студенти във почивка, сезонни служащи, съумели или неуспели претенденти за работа и за обществени помощи, куфарни търговци, малко предприемачи, малко туристи. Мнозинството бяха българи, естествено. Днес, изключително в полетите на нискотарифните превозвачи към края на седмицата, доминират задграничните туристи: млади двойки, аматьорски футболни тимове, абитуриентски класове, ловджии, сдружения на нумизмати и филателисти, женски групички, образовани фамилии на междинна или пенсионна възраст. Пъстра и разнородна аудитория с пъстри и разнородни ползи. Едни отиват просто за уикенда и поради преференциалните условия. Други - с цел да обиколят софийските клубове и питейни заведения. Трети - тъй като са научили, че в България има какво да се види. Четвърти пък - тъй като около европредседателството за пръв път са разкрили нова туристическа дестинация с вкусна храна и чудесно вино. Ще ги видиш на всички места из софийските улици. За половин час, прекаран на масата пред някое кафене в центъра, край теб наложително ще преминат: трима немскоезични представители на новата каста " специалисти ", дузина радостни скандинавци с бири в ръце, италианско семейство с първокласни пликове от софийски бутици.

Но не е единствено София. Един дребен и построен с усет спа-комплекс в Югозападна България прелива от туристи, които заплащат високи европейски цени за гледката, минералните води, процедурите, вкусната храна и положителното обслужване. На паркинга ще видите коли с гръцка и холандска регистрация, бургаски Хамър финален модел, Мазерати с митнически номера. Независимо от отблъскващата парвенющина на част от гостите, личният състав е повече от удовлетворен: целогодишен трудов контракт, чудесно възнаграждение, европейски условия на труд. Казват, че за локалните хора в никакъв случай през последните години не е имало толкоз работа: в овощните градини и новозасадените лозя, във винарските мазета, отглеждането на животни и мандрите, в строителството, в туризма, в дейния бизнес-обмен със прилежаща Гърция. А и европейските пари си личат на всички места - както в инфраструктурата, по този начин и в селското стопанство.

***

Процъфтяващият капитализъм си има обаче и противоположна страна. В магазин за конфекция продавачът е подготвен на всичко, единствено с цел да продаде определения костюм: " Ще ушием нов панталон, ще изправим сакото, всичко експресно, в неделя можете да си го вземете. " В неделя? Презадоволените общества на благоденствието в Западна Европа не гледат с положително око на изключителния труд и работата в неделя, до момента в който в София човек има възприятието, че всичко работи 24/7. През 19-ти век на това са му казвали " безмилостна употреба ". Да, хората печелят добре, само че нямат време за нищо друго - нито за децата си, нито за отмора или някакви културни занимания. Неслучайно постоянно ще чуеш българите да се оплакват от простотията в учебните заведения, от вулгарния усет на младите, от галопиращата бездуховност. Разбира се, и от корупцията, само че това е друга тематика. Още повече, че оплакващите се неведнъж сами вземат участие във всекидневната " дребна " корупция, тъй като " нямало различен метод ", както ще чуеш от дребни предприемачи.

***

Дребни предприемачи, които в България банкрутират на конвейер. " Зарязах си сигурната държавна работа и подхванах бизнес ", въздиша водачът на такси. " Преди парите бяха малко, само че най-малко бях обезпечен. А бизнесът ми се провали за месеци - и ето ме в този момент, въртя кормилото за чорбаджията… " Млада софиянка пък споделя за тъжната " игра ", която играела със сина си: " Обзалагаме се на по един сладолед какъв брой ще издържи новоткритият ресторант или новото магазинче в квартала ".

***

България в светлини и сенки. Както, прочее, всяка друга страна по света. Покрай срещата на Европейски Съюз за Западните Балкани стотиците задгранични публицисти ще видят Рилския манастир и Пловдив, ще опитат превъзходната българска кухня и отличните виновност, само че ще научат и за забатачената правосъдна промяна, за олигарсите, за превзетите медии и за репресираното гражданско общество. И несъмнено ще напишат за всичко това. Малко от птичи взор. Както по-горните редове.

Виж всички публикации от Александър Андреев-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР